2014.08.06. 06:13

Bizonyos szempontból az aktuális Mercedes S-osztály képviseli az autózás csúcsát. Mind a biztonsági, mind a kényelmi kiegészítő az ipar élvonalába tartoznak, ha nem a legjobbak. De ezt a guruló technikai erődemonstrációt is át lehet verni, méghozzá nevetségesen egyszerű módon.

Az autóban dolgozik egy sávtartó elektronika, amely képes arra, hogy apró korrigálásokkal akkor is úton tartsa a kocsit, ha a sofőr valamiért nem tartja pontosan az úton. Mivel a legtöbb országban egyelőre törvény tiltja a sofőr nélküli autózást, ezért egy elektronika adott időközönként ellenőrzi, hogy a sofőr a kormányon tartja-e a kezét. Ez egy szenzor, ami a kéz a súlyát figyeli, és ha az nincs a kormányon, akkor lekapcsolja a rendszert. Emberünk nem tesz mást a videóban, csupán egy doboz üdítővel lesúlyozza a kormányt, így az elektronika azt hiszi, hogy a sofőr keze rajta van a volánon.

Akármennyire is megbízható egy ilyen rendszer, hatalmas felelőtlenség a forgalomban ilyen módon közlekedni, így nem is ajánljuk senkinek. Egy több mint kéttonnás, kivételesen gyors autó már nem csak utasaira, de a környezetére is veszélyes lehet, ha a szituáció felmérésére korlátozottan alkalmas elektronika irányítja, emberi felügyelet nélkül.