Negyvenhat év után lett meg a lopott Jaguar

2014.09.21. 11:10

Negyvenhét éve annak, hogy Ivan Schneider New York-i ügyvéd megvette álmai autóját, egy új, '67-es Jaguar E-Type roadstert. Az angol sportautógyártás egyik legnevesebb típusának az USA-ban is nagy kultusza volt akkoriban, Schneider azonban nem sokáig élezhette az autót: 1968-ban egyszerűen ellopták manhattani lakása elől.

A nyugdíjas korúvá érett Schneider ma a nyugdíjasok államában, Floridában él. Az évek során számos veterán autóval volt dolga, de mint első szerelmét, a Jaguarját sosem felejtette el. A nyolcvankét éves férfi nyilván már évtizedekkel korábban lemondott arról, hogy egyszer viszont látja a roadstert, aztán a napokban meglepő hírt kapott.

A fehér E-Type-ot egy Hollandiába tartó konténerben találták meg a vámügyi- és határőrség emberei a Los Angeles-i kikötőben. Egy rutin átvilágítást végeztek, amikor négy másik régen ellopott autóval együtt kiderült, hogy nincsenek rendben a papírjai. A nyomozás még tart, de annyit már tudni, hogy egy kaliforniai férfi adta fel őket, aki a Jaguart egy San Joaquin Valley-i férfitől vette. A tolvajig vagy a megrendelőig aligha lehet majd visszavezetni a szállakat (valószínű már ők is mind nyugdíjasok), de valószínű azzal sincs minden rendben, aki egyszerre öt lopott autót akar átutaztatni az óceánon.

Amikor a nyomozók értesítették, Schneider meg volt győződve róla, hogy ez csak tréfa. A hatóság embere webkamerán mutatta meg neki rég nem látott autóját, amit tervei szerint restaurál majd, és mint hétvégi sofőr, alkalmanként meghajtja a floridai utakon.