Eladó Giugiaro legőrültebb rémálma

2014.09.22. 15:19

Giorgetto Giugiaro valószínűleg a leghíresebb, még élő olasz formatervező zseni, de neki is voltak igazán fura elképzelései. Például a futurisztikus Italdesign Aztec 1989-ből, amelyből egy maroknyit eladásra is készítettek. Egy példány most új gazdát keres.

Valószínűleg az Italdesign legfurább terméke az Aztec: kétüléses nyitott gép, két külön nyílással és szélvédővel a két utas számára. Az ötlet egyértelműen halva született – azóta sem készült több, hasonló autó utcai használatra – de ez épp ezért kivételes. A hátsó kerék előtti felület ráadásul olyan furán széttagolt panelekből áll össze, amelyekhez hasonlót csak a korszak sci-fi filmjeiben láthattunk. Az összkép teljes káosz, de épp ettől lóg ki a korszak többi, nagyrészt unalmas szappantartó-forma autói közül.

Műszaki értelemben is elég szokatlan, amit az olaszok összehoztak. A Lancia Delta összkerék-hajtását sikerült összehozni az Audi Quattro turbós, öthengeres, 250 lóerős motorjával. Azt pontosan nem tudni, hogy hány készült az Aztecből – egyes források szerint 18, mások szerint 25, megint mások szerint 50 – de ez állítólag a legelső, 0001-es alvázszámú szériapéldány. Az első tulajdonosa állítólag 2,2 millió dollárnak megfelelő összeget adott érte, de aligha érte meg a befektetést. Egyrészt csupán 1300 kilométert ment vele, másrészt most 750 ezer dolláros villámáron lehet leütni az eBay-en. Ráadásul ennél olcsóbban is el lehet vinni, legalábbis a kikiáltási ár 500 ezer dollár.

Az persze nagy kérdés, hogy az 80-as évek végének e fura eltévelyedése megér-e bárkinek ennyit, annál is inkább mivel volt már olyan példány is, amely csupán 75 ezer dollárért cserélt gazdát.