Ijesztően jól működik a teherkocsi-fogó

2014.10.01. 06:24 Módosítva: 2014.10.01. 06:27

A TTI nevű texasi kutatóintézet azt vizsgálta állami megbízásból, hogy az amerikai követségek és egyéb külképviseletek köré húzott védelmi eszközök hogyan viselkednének éles helyzetben. A filmen látható teszt működött, igaz, az eredmény több mint ijesztő.

A 7,3 méter hosszú, durván húsz-huszonöt centi átmérőjű akadályt 45 centi mélyen betonozták le, és nekiküldtek egy közepes méretű teherautót 80 km/h-s tempóval. Ahogy várható volt, az alváz átcsusszant a korlát alatt, de az autó felépítménye a fülke végéig úgy gyűrődött össze, mintha nedves papírból készült volna. Annyi egyértelmű, hogy egy ilyen ütközést a teherautóban aligha lehetne túlélni, de a TTI igazgatója szerint ezeknél az eszközöknél ez nem is lényeges szempont, hisz a cél itt az, hogy a korlát mögötti objektumot védjék az öngyilkos robbantóktól.

Nyilván nem ez lesz az egyetlen ilyen teszt, de a vaskos korlát egyértelműen alkalmas a feladata ellátására: ha nincs a közelben egy masszív rámpa, ezen aligha jut át a terroristák teherkocsija.