Kövekkel kergették el a Top Geart Argentínából

2014.10.04. 12:35

Régi sebet tépett fel az érzékeny helyi lakosságban, ezért rendőri kíséret mellett kellett elmenekülnie Argentínából a TopGear stábjának. Az argentinokat a stáb egy Porschéjának rendszáma bőszítette fel.

1982-ben egy rövid, alig ismert háború zajlott Argentína és Nagy-Britannia között. Történt, hogy a gazdasági válság alatt felgyülemlett feszültséget egy provokációval próbálta levezetni a dél-amerikai ország: megtámadta a partjaihoz közel fekvő, 1833 óta brit fennhatóság alá tartozó Falkland-szigeteket. A háború 74 napig tartott, 649 argentin és 255 brit halálával ért véget, lényegében eredménytelenül. Argentína vesztett, de ma is jogot formál a szigetre, a konfliktusból fakadó sértődöttség pedig sokakban elevenen él.

Hogy egyes argentinokban mekkora az ellenszenv a britekkel szemben, azt a Top Gear forgatócsoportja, köztük Jeremy Clarkson a frontvonalból tapasztalta meg a napokban. A BBC népszerű autósműsora egy forgatáshoz használt Porsche 928GT miatt került bajba Dél-Amerikában, egészen pontosan az autó rendszáma okozott feszültséget. A H982 FKL rendszám ugyanis a helyiek szerint egy direkt utalás az 1982-es Falkland-i eseményekre. Clarksonék ezért ultimátumot kaptak: vagy távoznak, vagy szembenéznek a következményekkel. A stáb a távozás mellett döntött, de addigra a forgatócsoport egy tagja, valamint az autók is megsérültek, amikor Tolhuin település közelében kövekkel támadtak rájuk. A britek a Porschét, egy Ford Mustangot és egy Lotust egy rendőri ellenőrző pontnál hagyták, majd Chilébe távoztak.

A BBC megerősítette, hogy félbeszakadt a forgatás, és a stáb elhagyta az országot. A műsor producerei azt mondják, a rendszám csupán véletlen egybeesés, nem volt szándékos választás.