Ennyire gazdag a tipikus Bugatti-vásárló

2014.10.06. 15:42

Nagyon drága luxusautót olyanok vesznek, akik már nem tudják másra elszórni a vagyonukat. Ezt eddig is sejtettük, de most a nyers számok szolgálnak bizonyítékként.

Wolfgang Dürheimer, a Bugatti és a Bentley vezére beszélt arról, hogy milyen emberek vásárolják a két márka autóit. Az 1,46 millió eurós Bugatti Veyron vásárlói persze a képtelenül gazdagok közül kerülnek ki: átlagosan 84 autójuk van, mire a Bugatti megszerzéséig eljutnak, valamint három sugárhajtású magánrepülőjük és egy luxushajójuk. Az átlag persze valószínűleg azt jelenti, hogy akad vevő húsz autóval és egyetlen repülővel, de van olyan is, aki több száz autót vásárolt össze és egész kis magán-repülőtársaságot tart fenn saját használatra. A Bugatti sok esetben befektetés is, hisz egy karbantartott példány néhány évtized múltán is hasonló értéket képvisel majd, mint a megvétele idején, ha nem nagyobbat.

Bentleyt ugyanakkor egész más anyagi helyzetű emberek vesznek: nekik átlagosan úgy 8 autójuk szokott lenni, legalábbis Dürheimer szerint. „Elképesztő, milyen eltérő a két márka ügyfélköre” - mondta. Ez persze nem is olyan elképesztő: amióta a Continental sorozatot bemutatták, a Bentley termelése egy nagyságrendet növekedett: ma már évi több ezer autót adnak el, a Bugattinál közel egy nagyságrenddel alacsonyabb áron. Mégis érdekes látni, hogy mekkora különbség lehet vagyon és vagyon között.

A Bugatti egyébként még nagyjából húsz eladatlan autóval rendelkezik, mielőtt végleg kifogy a Veyronból, de úgy tűnik, lassan telítetté válik a piac, így ez a mennyiség akár évekre is elég lehet, mielőtt elkészülnek a következő generációs Bugatti luxus-sportkocsival.