A legkisebb sugárhajtású dragster?

2014.11.05. 06:15

A világ egyik legkisebb autójából, a Peel Tridentből készült ez a versenyváltozat, valamiféle sugárhajtómű beépítésével. Persze a széles kerekek és a tűzpiros fényezés már eleve burleszkbe illő – talán gokart-gumikat használhattak, hogy úton tartsák az apróságot – de az elérhető tempó indokolja is a kis gumihengerek alkalmazását.

A felvételen jól látszik, hogy az első métereken nem indul valami jól a negyedmérföldes gyorsulás, de ahogy belelendül, már szemre is egész jól kezd gyorsulni a kisautó. Így azonban nem csoda, hogy az eredmény csak 23,3 másodperc, a végsebesség pedig 126 km/h. Ez azonban még mindig nagyszerű eredmény egy olyan autótól, amelyet eredetileg egy 50 köbcentis, 3,3 lóerős segédmotor köré terveztek, 45 km/h-s csúcssebességgel való haladásra.

A Peel Tridentet eredetileg 1965-től '66-ig gyártották, és mindössze 45 példány készült, de 2010-ben újra kezdték a gyártást: egy ilyen miniautóért manapság 12 999 fontot - bő ötmillió forintot – kérnek. Azt nem tudjuk, hogy megy-e a bolt, de az látszik, hogy saját példányát nem mindenki használja eredeti rendeltetésének megfelelően.