2014.11.05. 16:08

Műanyag helyett homokkőből készült a berlini Carlo Wloch szobrász Trabantja. 17 évig dolgozott a 13 tonnás szobron, amely most, a berlini fal lebontásának negyedszázados évfordulójára készült el. Carlo hatezer órát dolgozott az autón, miközben civil foglalkozása is a kövekhez köti: sírköveket készít, de részt vesz a Berliner Schloss felújításában is. Furcsa hobbijáról persze mindenki tud, pankowi szomszédai "Guten Tag" helyett már "Wie geht's dem  Trabi?"-val (Hogy áll a Trabi?) köszönnek neki.

Az első években segítséggel dolgozott, de a végső simításokat már maga végzi. Az autó egyelőre Wloch pankowi műhelyében áll, és várja, hogy egy erre szakosodott vállalkozás elszállítsa.
- El sem hiszem, hogy elkészültem vele - mondta Carlo. Vételi ajánlatot kapott bőven, a legjobb eddig egy gyárostól jött, aki a kertjében állítaná fel a Trabantot, szobrász azonban nemet mondott rá. Ő azt szeretné, hogy sok ember lássa a művét, ezért valószínűleg egy galériának adja el. Berlin közepén szeretné látni.

Nem az első Trabant-szobor Wloch alkotása. A prágai német nagykövetség udvarán látható David Cerny lábakon álló autója, de itthoni példa is akad. A Trabant-Wartburg Klub 2007-ben, az első Trabant bemutatásának ötvenedik évfordulójára állított szobrot a Fővárosi Autópiacon. Az ő megoldásuk némileg egyszerűbb volt, igaz, nem is kellett rá éveket várni. Egy igazi Trabantot borítottak be vakolattal, amely évekig állta az időjárás viszontagságait. Végül idén került le a talapzatáról, és vándorolt egy súlyos Trabant-rajongó kertjébe.