Még meg sem jelent a sportkocsi, máris másolják

2014.11.10. 17:23

Azt már eléggé megszokhattuk, hogy a kínai hatóságok nemigen foglalkoznak a szellemi termék eltulajdonításával – konkrétan még a legnagyobb autógyárak sem nyertek pert soha Kínában egy-egy helyi másolat ellen. Így aztán a Paganinak sincs sok esélye ez ellen a szörny ellen, amely ráadásul egy még meg sem jelent modelljük utánzatának tekinthető.

A példakép egyértelműen a Huayra volt, amelynek ugyan szerencsétlen nevet választottak, de mégiscsak az egyik legritkább és legkülönlegesebb sportkocsi, amit manapság sok pénzért kapni lehet. Az eredetiből egyelőre nincs nyitott változat, bár a Paganinál azt nyilatkozták, hogy úgy két év, és elkészülnek a roadsterrel is. A kínai másoló viszont nem várta ki, míg ez megtörténik: olyan karosszériát műanyagozott össze, amelyen tető helyett eleve két púpot kapott a két ülés mögé.

A Pagani egyetlen szerencséje, hogy a formák készítője valószínűleg csak néhány homályos képet látott az eredeti autóról, mert a végeredmény egészen elnagyolt lett. Ráadásul az autó használhatósága is kétséges: a szélvédő túl sötét és túl alacsony, hogy betöltse a szerepét. Arra csak tippelhetünk, hogy mi lehet a burkolat alatt – talán valami Toyota MR2 szerű kis középmotoros gép, legalábbis az arányai erre engednek következtetni, de ugyanennyi erővel lehet házilag hegesztett csővázas szerzet, vagy egy átépített Porsche Boxster is.