A közösség hajtja az új buszt

2014.11.21. 16:24

Nemrég kezdett közlekedni Bristol és Bath között a képen látható busz, amely nem csinál titkot belőle, hogy honnan van az üzemanyaga. Az üzemeltető ugyanis a helyi víz- és csatornázási művek, amely egyebek közt biogáz-előállítással is foglalkozik.

Az A4 jelzésű járat négy hetes próbaüzemben közlekedik, és az üzemeltetők abban reménykednek, hogy a groteszk oldal-mintázat ellenére – vagy talán épp azért – népszerű lesz az utasok körében. A biometán-üzemű autóbusz egyébként kevesebb káros anyagot bocsát a levegőbe, mint dízelüzemű társai, és 300 kilométerre elegendő üzemanyagot vihet magával egyszerre. A gázt egyébként valóban a csatornarendszerből kiszűrt szerves hulladék bomlásakor keletkező gáz felfogásával és tisztításával nyerik.

Ilyen üzemanyaggal persze nem csak Angliában próbálkoztak, egyebek közt Budapesten is járt ilyen tesztüzemben, bár nálunk – a brit példához képest meglehetősen képmutató módon – nem dolgukat végző nénik és bácsik, hanem virágos rét és hegyvidéki látkép díszítette az oldalát.