2014.11.22. 15:17

A kaszkadőrmutatványoknak rengeteg válfaja van. Biciklivel átugrani egy fekvő embert, motorral bázisugrást végrehajtani – kivétel nélkül veszélyes próbálkozások. Elég, ha csak egy centimétert, egy másodpercet tévedünk, máris megvan a baj. És akkor képzeljük el, milyen lehet az, amikor egy kamion ugrat át egy személyautó felett. Mondjuk mozgás közben.

Pontosan ez utóbbi gondolat fogant meg Mike Ryan fejében, amikor megtervezte a videón látható mutatványt. Ryan tapasztalt sofőrnek számít, kamionjával teljesítette már a legendás Pikes Peak-i hegyi felfutóversenyt is – igaz, idén az egyik edzésen rendesen oda is csapta versenygépét. Ezúttal azonban Martin Ivanov segítségével futott neki egy rekordnak. Mindketten rutinos kaszkadőrök egyébként, egyebek mellett több James Bond- és Halálos iramban-moziban is dolgoztak már.

Az Ivanov vezette Forma-1-es Lotus és Ryan vontatmánnyal is terhelt kamionja kezdetben egymás mellett halad, majd a kamion felhajt egy rámpára és átugrat az F1-es versenygép fölött. Kicsivel több, mint 25 métert repül, ezzel pedig a Guinness-rekordok könyvébe is bekerül. Persze egy Forma-1-es autóhoz nehéz hozzájutni, de ezt semmilyen körülmények között ne próbálják ki otthon.