2014.11.30. 17:37

Minden idők legelső Batmobile-ját kínálja eladásra a Heritage Auctions. Az autót Forrest Robinson és barátja, Len Perham építette a hatvanas évek elején. Az 1956-os Oldsmobile 88 alapjaira épülő egyedi jármű eredetileg ezüst fényezést kapott, Robinson pedig saját használatra szánta.

A denevéremberről szóló, Batmania című kiadvány 1964-es megjelenésekor azonban megkapta a jelenlegi fekete-vörös színt. Ekkor promóciós célokra használták, bejárták vele az Egyesült Államok keleti felét. A népszerűsítő kampány végeztével visszakerült Robinsonhoz, aki később mindössze kétszáz dollárért adta el – ez az összeg a mai viszonyok között nagyjából 1500 dollárnak felelne meg.

Ezt követően évtizedekig New Hampshire államban parkolt elhagyatottan a Batmobile, 2008 után pedig többször egymás után gazdát cserélt. Tavaly februárban a Toy Car Exchange LLC nevű vállalat szerezte meg, ők pedig be is tolták egy restaurátor-műhelybe, ahol a szakemberek teljesen felújították. Idén a sacramentói Autorama kiállításon már a nagyközönségnek is megmutatták.

Most tehát egy hibátlan állapotú autót bocsátanak árverésre, amelynek természetesen az árát is megkérik. A licit kilencvenezer dollárról, azaz 22 millió forintról indul, legalább ennyit kell kicsengetnie annak, aki szeretné magáénak tudni a legelső Batmobile-t. Igaz, ez még mindig csupán aprópénz ahhoz a 4,2 millió dollárhoz képest, amennyit a hatvanas évek másik legendás Batmobile-ja, a Barris-féle változat ért 2013-ban.

Fotók: entertainmet.ha.com