2014.12.14. 10:05

Hiába várta Minijét egy amerikai megrendelő, az autót ugyanis az országba szállítást követően a hatóságok bezúzták. Az Egyesült Államokba ugyanis csak olyan típusok példányait importálhatják, amelyek átestek a megfelelő amerikai környezetvédelmi vizsgálaton, illetve törésteszten. Ez alól csupán a huszonöt évnél idősebb járművek képeznek kivételt.

A kiszemelt Mini Cooper azonban a gyártás végéről származott, 2000-es évjáratú volt. Éppen ezért egy 1988-as autó alvázszámát kapta meg, hogy korára való tekintettel engedélyezzék a forgalomba helyezést. Külsőre nincs jelentős különbség a két évjárat között, az újabbat azonban már légzsákkal is felszerelték, így elméletileg biztonságosabb elődjénél.

A turpisság azonban kiderült, így a hatóságok lefoglalták, majd bezúzták az autót. Azzal érveltek, hogy az alvázszám manipulálása miatt nem is tehettek volna mást. A videón is megörökített megsemmisítést összekötötték egy sajtótájékoztatóval is, amelyen az illegális autóimportról volt szó. Idén egyébként korábban már negyven Land Rover is a Miniéhez hasonló sorsra jutott az USA-ban.