A gonosz autója lesz a szuper-Jaguar

2014.12.16. 16:31

A Jaguar C-X75 eddig csak egy halott próbálkozásnak tűnt, de a különleges szupersportkocsit leporolják egy filmszerep erejéig. A Jaguar-Land Rover korábban is támogatta a James Bond filmeket, és úgy néz ki, ez most sem lesz másként – ezúttal a rosszfiúk alá adják eddigi legkorszerűbb sportkocsijukat.

A C-X75 eredetileg formatanulmány volt, amelyet 2010 őszén mutattak be a Párizsi Autószalonon, de a Jaguarnál készült néhány működő prototípus is. Eredetileg gázturbinás-elektromos hajtásláncot terveztek beleépíteni, de végül egy négyhengeres, feltöltött turbómotorral egészítették ki a Williams F1-es istálló segítségével kifejlesztett elektromos segédhajtást. Az összteljesítménye azonban így is elérte a 850 lóerőt, a dinamikája pedig a legjobb utcai szupersportkocsikéval vetekszik. Összesen öt ilyen prototípus készült ezek közül néhányat állítólag elárvereztek, ám legalább kettő a Jaguarnál maradt – állítólag ezek közül használhat egyet az új Bond film stábja, méghozzá egy átdolgozott példányt, amelybe az érzékeny hibrid hajtáslánc helyére egy egyszerű, ötliteres, kompresszoros V8-as motort építenek.

Az már biztos, hogy a Jaguarokon felül Fiat 500-as és a DB10-es néven bemutatott Aston Martin is szerepel majd, és ezek egy része komoly üldözési jelenetek főszereplője lesz – az azonban szinte biztos, hogy további típusokkal is találkozunk majd a filmen. Felmerült, hogy az F-type Coupé, és valamelyik Land Rover is felbukkan majd a legújabb Bond-moziban.