Ötven kilométer egy 23 éves ritkaság órájában

2015.02.01. 08:53

Különös hirdetés tűnt fel a Silverstone aukciósház friss ajánlatai között. A február 21-22-re Race Retro Sale néven meghirdetett árverésük autói közt ott lesz egy limitált kiadású Lancia Delta Integrale 1992-ből, ötven kilométeres futásteljesítménnyel.

Az aukciós ház becslése szerint a szinte gyári állapotú Lanciárért akár 44 millió forintnyi fontot is kaphat tulajdonosa (mínusz a jutalék). Ő ugyanaz a személy, aki 23 évvel korábban megvette. Az autó egyetlen közúti útja a vásárlás napjához köthető, a ritka Lancia azóta zárt garázsban pihen, kereken ötven kilométerrel az órájában. A szervizkönyve, a számlája és a szerszámkészlete mind hiánytalanul megvannak, elmúlt két évtizedét ellenőrzött körülmények között töltötte, szóval mindent tud, amit egy használtautó-vásárló igénytára tartalmazhat.

A ritka kiadásból 400 darab készült, ez a konkrét példány a 124. sorszámot kapta. A sorozatot 1992-ben adták ki, ezzel ünnepelve a Lancia zsinórban ötödik rali-világbajnoki címét a gyártók között, amiből aztán mellesleg év végére meg lett a hatodik is. A kívül-belül martinis témát kapott Martini Edition az első Evoluzione-változaton alapult, azaz elöl-hátul szélesebb nyomtávval bír, mint az alapmodell. 210 lóerős kétliteres, tizenhat szelepes turbómotorja van, amit állítólag már felkészítettek az árverésre, hogy a hosszú pihenő után újfent használható legyen, ha ilyen céllal venné meg valaki. Mondjuk bolond lenne így tenni a majdani tulaj, ez a mediterrán szépség már egy kiadós gázfröccstől ezer fontokat vesztene az értékéből.

Ha egy nem egészen ilyen, de ehhez nagyon hasonló, gyűlölve szeretett Delta Integrale tesztjét olvasná, ide kattintva megteheti.