Eladó a legnagyobb Audi legenda

2015.03.19. 06:51

Az Audi az 1980-as évek elején fenekestül felforgatta a ralisport állóvízét: az összkerék-hajtású Audi Quattrókkal murván és esőben agyonverték a zömmel kétkerék-hajtású mezőnyt. És most eladó egy azok közül a legendás autók közül.

Az évek során persze készült néhány tucat, kifejezetten versenycélra szánt ős-Quattro, de ez egy kivételesen jó állapotú példány, és az előélete is tisztázott. A 900012-es alvázszámú autót 1982 első negyedévében gyártották, és Hannu Mikkola vezette abban az évben. A finn pilóta második lett vele a világbajnokságban, de hozzájárult a márkavilágbajnoki elsőség megszerzésében. A következő szezonra az Audi felújította a gépet, és egy finn VW-Audi kereskedésnek adta el, akik a nemzeti bajnokságban futtatták, a pilótája Antero Laine volt.

Bár még évekig használták Finnországban a gyáritól eltérő fényezéssel, mostanra eredeti állapotra hozták, és gyári színekben pompázik. Az autót március 21-én bocsátják árverésre a Bonehams aukcióján, ahol a szakértők 240-280 ezer angol fontot, átszámítva úgy 100-120 millió forintot várnak érte.