Vicces autók a mászóka-gyárból

2015.03.20. 15:32

A napokban tartják a Shandong Electric Vehicle Expót, ahol a kínai villanyautó-ipar gyöngyszemei közt válogathatunk. Abból, ami eddig átszivárgott, a Tiema Car nevű vállalkozás négykerekű izéje a legmegragadóbb.

Nem azért, mert olyan zseniális, de jellegzetesnek jellegzetes: egy játszótéri rugós hintákra szakosodott formatervezőt kérhettek fel, aki már megszokta, hogy szigorúan két dimenzióban gondolkodik. A gyerekrajz-szintű forma talán egy stilizált bogárhátó VW próbálna lenni, de ezt is inkább csak az elnevezés miatt látjuk bele. Mindenesetre a kétüléses oldalfalai teljesen síkban vannak, csak az ajtókon van némi domborítás, talán hogy az utasok karja jobban elférjen. A fura szerkezet egyénként 500 kilogrammot nyom, és egy 3 kW teljesítményű villanymotor hajtja. A hossza 2,1 méter, a szélessége 1,35 méter, a magassága 1,6 méter, a csúcssebessége 45 km/h, a hatótávja egy töltéssel 120 km körül van, és egy feltöltés durván 8 óráig tart. Létezik egy fél méterrel hosszabb változat is – a narancssárga – amelybe hátra még két ülést benyomorítottak.

Az egész Tiema sztoriban a legszebb mégsem a fura, mászókagyári autó, hanem a gyártó jelvénye. A logóban két ágaskodó lovacska között felismerhetően egy szelep látható, ami egy villanyautó-gyártónál minimum identitászavart jelez.