2015.03.26. 15:31

A Samua Sihai nevű vállalkozás készítette a filmen látható aranyszínű járművet, ami önmagában nem nagy szám – mostanság Kínában százszámra működnek kis manufaktúrák ahol hasonló elektromos négykerekűek születnek – de az autó karosszériáját teljes egészében 3D nyomtatással állították elő.

Ahogy az az autón is látszik, az ipari méretű printer elég durva darab, viszont az amúgy meglehetősen drága alapanyag – úgy 400 forint kilója – elég merev és könnyű. Ennek köszönhető, hogy az egyenetlen külsejű karosszériával együtt az egész jármű csupán 500 kilogrammot nyom. A 3,6 méter hosszú és 1,63 méter széles, kétüléses gép egyébként elektormos hajtású, és a végsebessége csupán 40 km/h.

Ez a próbálkozás egyelőre azt mutatja, hogy a 3D nyomtatás pillanatnyilag nem véletlenül kísérleti technológia, hisz egy kész terméknek tűnő tárgy legyártásához egyelőre jelentős kézi utómunkára volna szükség, legalábbis ebben az esetben. Ettől persze még nem zárható ki, hogy néhány éven belül akár mindenki maga nyomtathatja ki saját autója burkolatát, de ehhez nagyon sokat kell még fejlődnie a technológiának, ez egészen biztos.