Lotto, a legkisebb kínai autó

2015.03.27. 15:40

Láttunk már néhány cifra dolgot a Shangdongi Villanyautó Expóról, de bizonyos értelemben ez eddig a csúcs. A Dafenghe Lotto legérdekesebb tulajdonsága, hogy mindössze 1,15 méter széles, és két főt szállíthat egymás mögött, mégis sokkal védettebb, mint egy motorkerékpár vagy robogó.

Talán nem véletlen, hogy kiállítottak még egy fényhidas, rendőrségi változatot is – az ilyesmi városi környezetben a hatóságnak is jó megoldás lehet. Az amúgy nem túl kifinomult kivitelezésű villanyautó hossza 2,28 méter, a magassága 1,56 méter, az össztömege 300 kilogramm, a terhelhetősége pedig 160 kiló. A hajtását egy 1,6 lóerős villanymotorral oldották meg, ami épp elég a 40 km/h eléréséhez, a padlóba épített akkumulátorokban pedig 120 km megtételére alkalmas energia tárolható.

Az persze nem valószínű, hogy a látvány alapján kisipari környezetben összerakott elektromos járgány előtt nagy nemzetközi karrier állna, de az elképzelhető, hogy Kínában, de legalábbis Hunan tartományban, ahol a gyártás folyik, el tudnak majd adni néhány ezer példányt. Már csak azért is, mert egy ilyen gép egész olcsón beszerezhető: 16 800 jüant, átszámítva úgy 745 ezer forintot kérnek egy-egy példányért.