Lezuhant a repülő autó

2015.05.11. 17:25

Utoljára tavaly hallottunk a behajtható szárnyú, autóként és repülőként egyaránt használható szerkezetről, amelynek az ígéretek szerint két év múlva kellene gyártásba kerülnie. Most mindenesetre megvolt egyfajta törésteszt – szerencsére a pilóta, aki egyben a feltaláló is, nem sérült komolyabban.

A balesetről keveset tudni – csak annyi biztos, hogy a gép 200 méter körüli magasságban repült a Nyitra Janikovce repülőtértől nem messze, amikor valamiféle műszaki hiba adódott. A prototípus ugyan csúnyán összetört, ami akár vissza is vetheti a gyártásra való felkészülést, de a pilóta-feltaláló, Stefan Klein a gépbe épített ejtőernyőnek köszönhetően nem sérült meg súlyosabban – bár kórházba szállították, még aznap este haza is engedték.

A fura jármű egyébként kétszemélyes, egy Rotax 912-es motor hajtja, közúton mintegy 160 km/h-val haladhat, a levegőben viszont akár 200 km/h-nál is gyorsabb lehet, a hatótávja pedig 875 kilométer. A képeken egyébként jól látszik, hogy milyen a 8,32 méteres fesztávú gép nyitott szárnyakkal.

Az Aeromobil ambiciózus elképzelés, hisz eddig egyetlen repülő autó forgalmazását sem tudták beindítani. Ehhez talán a Terrafugia járműve került eddig a legközelebb, amely azonban jóval nehezebb és nehézkesebb jármű benyomását kelti harmonikaszerűen csukódó szárnyaival. A szlovák gép ezzel szemben hátrahajtott szárnyakkal közlekedik közúton ami egész elfogadható külsőt kölcsönöz a számára, az amerikai vetélytárshoz képest mindenképp.