Pórul járt az audis gyorshajtó

2015.05.16. 16:48

Legközelebb kétszer is meggondolja, hogy elfogadja-e a rá kiszabott büntetést az az audis, akit Nagy-Britanniában értek gyorshajtáson. Ő ugyanis addig-addig alkudozott, mígnem az eredetileg 280 ezer forint körüli büntetés 4,5 millióig kúszott fel.

A kép illusztráció
A kép illusztráció

David Pickup – a magyar fülnek egész furcsa név - R8-asával a megengedett 70 mérföldes óránkénti sebesség (nagyjából 110 km/h) helyett 101 mérföldes tempóval száguldott. Amikor a rendőrök félreállították, hogy megbírságolják, megkérdezte: nem lehetne inkább 98? Persze az egyenruhások ebbe nem mentek bele, és feljelentették a férfit.

Pickup a bíróság előtt aztán azt állította, nem lépte túl a sebességkorlátozást, ügyvédei pedig megkérdőjelezték az esetnél használt traffipax pontosságát, hitelességét is. Talán arra számítottak, hogy erre majd elengedik a párszáz fontos büntetést, de ez egyáltalán nem így történt.

Sőt, a bíróság szakértőt rendelt ki az ügyhöz. Kikölcsönöztek egy repteret, ahol aztán egy R8-assal rekonstruálták az esetet. Nem meglepő módon bebizonyosodott, hogy a mérőberendezés megfelelően állapította meg a sebességet, így Pickupnak ki kellett fizetnie a büntetést, amely 675 fontra (280 ezer forintra) rúgott, és emellé hat büntetőpontot is kapott. Ami azonban még fájdalmasabb lehetett számára: a szakértői vizsgálat költségeit is ráterhelték, így összességében közel 11 ezer fontja, nagyjából 4,5 millió forintja bánta.