Szovjet teherautóból stíllusos pick-up

2015.05.27. 13:36

A Mazzy az ismert belorusz motorkerékpár-építő, Jurij Shif kreációja, bár mielőtt belekezdett volna, sokáig érlelte az ötletet: a teherautó-fülkés furcsaság csak egy roncs és egy golyóstoll-vázlat volt, míg valaki meg nem rendelte.

A Yuri Shif Custom elsősorban motorkerékpárok átépítésével foglalkozik, méghozzá egész magas szinten – olyannyira, hogy 2010-ben elhoztak egy harmadik helyet az AMD motorépítő világbajnokságáról is. A MAZ roncsot korábban vagy százezer forintnak megfelelő összegért kukázta Shif, és készített is egy vázlatot, ötletelési céllal, amit aztán kiakasztott a falra. Talán így is maradt volna, ha nem jön egy kuncsaft, és nem látja meg a vázlatot. Persze, hogy megkívánta a MAZ alapú platós furcsaságot, így aztán megépítették neki.

Ahogy a roncs láttán sejthető is, gyakorlatilag újra kellett építeni a kabin nagyját, és találni neki valami műszaki alapot, hisz az alvázon és az eredeti, a célhoz képest túl hangos, gyenge és környezetszennyező motoron kívül más nemigen maradt az eredeti teherautóból. Így egy Chevrolet Tahoe lett a műszaki alap, erre került a MAZ kabin és a mahagóni plató, amelyen egy motorrögzítő állványt is elhelyeztek – a megrendelő nyilván hozzá való motorkerékpárral is rendelkezik.

Talán furának látszhat, hogy Minszki Autógyár teherautója alá amerikai technika került, pedig ez volt a logikus választás, hisz a MAZ 200-as sorozata sem más, mint egy 1940-es évekbeli GMC teherautó másolata. A legszebb részlet egyébként a bölény-figura Mazzy orrán, ami nem Shifék ötlete: az 1950-es és 60-as évek csőrös MAZ-ain ez a gyári felszereltség része volt.