Igazi Formula 1-est egy sportkocsi áráért?

2015.05.28. 15:06

Százhúszezer angol font nem aprópénz, de ezért itt egy darabka legenda kapható. A Bonhams aukcióján lehet majd licitálni erre a Williams versenyautóra, amelynek a becsült ára 120 ezer angol font, azaz durván 52 millió forint.

Az 1990-es FW13B-07 alvázszámú autót Riccardo Patrese és Thierry Boutsen hajtotta huszonöt éve. A Williams akkortájt a második-harmadik legerősebb csapatnak számított, nagyjából holtversenyben a Ferrarival, és az FW13 volt az első autójuk, amelyet kifejezetten a Renault 67 fokos V10-es motorja köré építettek. A mérleg abban az évben két győzelem, egy második és egy harmadik helyezés volt, de ez csak az első lépés volt a későbbi, szinte verhetetlen Williams-Renault típusok felé, amelyek nyomasztó fölénnyel uralták az 1990-es évek első felének Formula 1-es versenyeit.

Az ár persze csak az aukciós ház becslését tükrözi, hogy végül mennyit fizetnek érte, az június 26-án, a Goodwood Festival of Speeden derül majd ki, ott tartják ugyanis azt az árverést, ahol erre az autóra is licitálhatnak majd a gyűjtők, és pillanatnyilag nehéz megmondani, hogy mekkora licitháború alakul majd ki pont ezért az autóért. Az azonban valószínű, hogy hosszú távon jobban jár, aki befektetésnek szánja a gépet, és mondjuk egy ilyet vesz egy jól felszerelt Porsche 911 Turbo vagy más, hasonló árfekvésű drága sportkocsi helyett.