2015.06.02. 18:30

Mifelénk már ritkaság, hogy katonai harcjárművek közlekedjenek a forgalomban, de Kínában még viszonylag mindennaposak, különösen a kerekes változatok. Ezúttal egy PTL-02 tankvadász hívta fel magára a figyelmet azzal, hogy egyszerűen elsodort egy Porsche Caymant.

Az ilyen nehéz járművekhez nem véletlenül jár rendőri kíséret, legalábbis általában: a hatkerekű, 19 tonnás monstrumból, amelyet egy 320 lóerős V8-as turbódízel motor hajt, nem könnyű átlátni a forgalmat, hisz a tervezésénél nem ez, hanem a túlélési képességek voltak az elsődlegesek. Így hiába 85 km/h a végsebessége, a közúton esetlen és veszélyes még akkor is, ha nem lő senkire és semmire. A balesetet itt is az okozta, hogy a sofőr sávot váltott, de mivel nem igazán tudta áttekinteni a forgalmat maga körül, ezzel lezúzta a mellette haladó Porschét.

Egy ilyen koccanás persze aligha volna hír önmagában, inkább a szimbolikája érdekes: mintha Kína katonás múltja koccant volna az aktuális gazdasági csodával. Az viszont kérdéses, hogy nagyban ugyanilyen egyértelmű lenne az eredmény.