Porsche-legenda, félmilliárdért

2015.06.05. 11:59

Bár ma már furcsán hangozhat, de a 959-es – amely tulajdonképp egy alaposan átépített, összkerék-hajtású 911-es – indította útjára a máig tartó szupersportkocsi-őrületet.

Utcai autó korábban soha nem tudott megbízhatóan 300 km/h feletti tempóval száguldani, a 450 lóerős csúcs-Porschéval azonban, amelyet eredetileg egy raliautó homologziációja kedvéért terveztek, gyári állapotában elérhette a 317 km/h-s sebességet. Az 1986-os premier idején akkora feltűnést keltett, mint semmi más, és a következő három év alatt 337 példányt gyártottak annak ellenére, hogy árban is alig akadt ellenfele. Ez a konkrét példány azonban nem csak egy 959-es a sok közül – valószínűleg a legritkább változat mind közül.

Az amerikai kivitelből eleve nem gyártottak sokat, mindössze 50 példányt, és ebből csak kettőt rendeltek ilyen teljes egészében fekete fényezéssel. Ezek közül az egyik vált most eladóvá, méghozzá egy olyan példány, amelyet 1988-as forgalomba helyezése óta márkaszervizben gondoztak, olyannyira, hogy máig új autó benyomását kelti. Nem csoda, hogy a Goodwood & Company aukciós ház szakértői szerint az értéke pillanatnyilag durván 1,8 millió dollár, ami átszámítva durván 498 millió forintnak felel meg.

Az autót a tervek szerint augusztusban, a Pebble Beach Concours d'Elegance-on árverezik majd el - ott kiderül, hogy akad-e, aki megadja ezt az összeget, vagy akár többet az első igazi szupersportkocsi e tökéletes példányáért.