Arab lehet az új csúcsrendőrautó

2015.06.06. 12:36

Libanonból venne szupersportautót, s egy lépést zárkózna Dubajra Abu-Dzabi. A Lykan csúcsmodfelljét, a Hypersportot szemelték ki a rendőrségi flottába.

Sokaknak talán új az infó, de a Közel-Kelet sok szempontból irigyelt állama, az Egyesült Arab Emirátusok fővárosa valójában Abu-Dzabi, nem Dubaj. Előbbi nem a hivalkodó luxussal definiálja magát a világ előtt, viszonylag kevés erőfeszítést tesz a turisták csalogatására, emiatt nagyjából be is pozícionálta magát az egyébként vele szomszédos Dubaj alá az európai fejekben. Pedig Abu-Dzabi inkább megtestesítője a modern arab gazdasgságról velünk élő sztereotípiáknak: rengeteg olajpénzével valójában ő az erősebb kutya kettejük közül, csak hát Dubajnak jutott a kirakat szerep, amit tökéletesen tölt be már-már provokálóan magas szintre emelve a rekordok hajhászatát. Ennek tökéletes példája extrémértékes rendőrautóflottája, amelynek része többek közt egy Bugatti Veyron, egy Lamborghini Aventador és egy Ferrari FF. Ezen a területen tehet most egy nagy lépést Abu-Dzabi a Lykan Hypersporttal.

Bár az autó még nincs kifizetve, egy demóvideót már összedobtak:

Bár több helyen már tényként írják a Lykan érkezését a főváros flottájába, valójában még nem dőlt el, rendszeresítik-e. Azt már hivatalosan is megerősítették, hogy a város rendőrsége beszerzett egyet tesztcélból, de a tesztidőszak még tart, egyelőre nem tudni, hogy marad-e.

A világ első libanoni sportautójaként emlegetett 750 lóerős autó valójában európai építők munkája: fejlesztések élén az Aston Martint megjárt Ralph Debbas állt, a forma tervezését pedig neves olasz vállalatok végezték. Az autóból nem sajnálták a drágakövet, teletömték luxussal, így ára 3,4 millió dollár (910 millió forint), amiben az is vastagon benne van, hogy mindössze hét darab készült belőle. Egy 3,8 literes, ikerturbós hathengeres hajtja – 2,8 másodperc alatt van meg neki a 0-100, tehát tökéletes elfogó autó lehetne belőle bármely rendőrségnél. Az arabok célja azonban több, mint valószínű, hogy nem ez, és ha megveszik, a dubaji kollégákhoz hasonlóan turistalátványosságot csinálnak belőle.