Most megvehető a steampunk autócsoda

2015.06.23. 16:15

A kritika által egyszerűen agyonvert A Szövetség című 2003-as film egyik leglátványosabb szereplője volt az erősen túldíszített hatkerekű steampunk-autó. Az elegáns, elefántcsont-színű, elefántokkal és vicsorgó démonfejekkel díszített gépezet hamarosan kalapács alá kerül, méghozzá nem is nagyon drága.

Ahogy sejthető, az 1900-as évek stílusában díszített, de arányaiban inkább az 1930-as évek elejét idéző gépszörny közúti közlekedésre nem alkalmas, cserébe viszont működőképes, és hozza a film jellegzetes hangulatát. A műszaki alapja egy Land Rover tűzoltóautó, a klasszikus Rover V8-as motorral, de megoldották, hogy a viszonylag kis nyolchengeres úgy szóljon, mint ha legalább kétszer nagyobb lenne – alighanem egy minimális hangtompítású kipufogórendszerrel.

A legérdekesebb részlet az autóban kétségtelenül a hidraulikusan emelhető futómű, a négy kormányzott első kerék és a 28 hüvelykes, szegecses peremű felnik. A filmes járgány egyébként maximum 130 km/h-val képes haladni, a kikiáltási ára pedig 25 ezer angol font lesz a Coys' árverésén, amelyet júliusban tartanak a Blenheim Palace-ben.