Gigantikus átverés a Lexus légdeszkája?

2015.06.24. 16:21

Folyékony nitrogén hűtésű szupravezető és mágneses levitáció – iszonyú tudományosan hangzik, kár, hogy nagyon valószínűtlen, hogy a Lexus csodaszerkezete működjön.

Hiába van 2015, a mágneses légdeszka még mindig csak a képzeletünkben létezik. Vagyis a Lexus most azt állítja, megalkotott egy működő példányt, szép formatervezett bambusz taposóval, és kivételes csúcstechnikával. A kis energiaigényű lebegtetésről állítólag szupravezető-tekercsek gondoskodnak, amelyeket folyékony nitrogénnel tartanak elég hidegen. Szépen hangzik, de a tudomány mai állása szerint ahhoz, hogy ez működjön, más is kell: olyan talaj, ami vezeti az áramot, méghozzá jól. Márpedig a Lexus azt ígéri, Barcelonában fogják tesztelni a légdeszka prototípusát, és az itt készült felvételeket felhasználják az Amazing in Motion szlogenű reklámkampányban.

Nem képtelenség, hogy képesek lesznek működésre bírni a deszkát, de az az érzésünk, annyi csalás kell hozzá, hogy valamiféle fém felület felett lebeg majd a készség. Valószínűleg ezért is hangsúlyozzák, hogy gyártás nem lesz – nem a szándék hiányzik, hanem a képesség, hisz egyelőre nem ismerünk olyan fizikai hatáselvet, amely bármilyen felületen lehetővé tenné a lebegést, elfogadható energiabefektetés mellett.