Kamurendőrök fosztogatnak egy francia autópályán

2015.07.11. 10:41

Közleményben figyelmeztette pénteken a dél-franciaországi Bouches-du-Rhone csendőrsége a hétvégén nyaralni induló családokat, hogy óvakodjanak az autópályákon az álcsendőröktől és álrendőröktől, akik az utóbbi hetekben szervezett bandákban rabolják ki az autósokat.

Igazi csendőr egy francia autópályán
Igazi csendőr egy francia autópályán

A France Info francia hírrádió szerint az éjszakai órákban, hajnali 2 és 6 óra között kizárólag a francia Riviérára vezető nagy autópályákon lehet találkozni a bandákkal, akik elsősorban a külföldi rendszámú járműveket kezdik követni, majd a megállósávba terelik őket és ott gyakorlatilag kifosztják az autósokat. Az álrendőrök általában civil öltözéket viselnek, egyszerű fehér pólót és sötét nadrágot, és egy police feliratú baseball sapkát.

Miután félreállították az autót, minden áldozatukkal ugyanazt a módszert alkalmazzák: elemlámpával a szemükbe világítanak és azt állítják, hogy kábítószert keresnek. Ezt követően átvizsgálják a járművet, elviszik a táskákat, pénztárcákat, mobiltelefonokat, számítógépeket, táblagépeket, és még a slusszkulcsokat is, hogy késleltessék az autósok segítségkérését.

Autópálya Bouches-du-Rhone-ban
Autópálya Bouches-du-Rhone-ban

Az ilyen jellegű rablások miatt a csendőrség arra figyelmezteti az autósokat, hogy a közúti ellenőrzésekkor a hatóság képviselői mindig egyenruhát viselnek, a megkülönböztető jelzéssel ellátott járőröző járműveket pedig tökéletesen fel lehet ismerni. Az ellenőrzéseket az autópályán egyébként mindig a pihenőhelyeken végzik el a hatóságok, mert a megállósávban túl veszélyes.

Gyanús ellenőrzések esetén a rendőrség azt kéri az autósoktól, hogy azonnal hívják a 17-es vagy a 112-es telefonszámot, és arra is emlékeztetnek a hatóságok, hogy a civil ruhás csendőröktől és rendőröktől az állampolgárok minden esetben kérhetik, hogy igazolják magukat.