Összetörték a megvehetetlen kínai luxuslimót

2015.07.16. 17:42

Hivatalosan még nem is jár az utakon, a napokban mégis összetörtek egyet a méregdrága kínai luxusautóból, a Hongqi H5-ből. Nem tudni, ki szerezte meg idő előtt a magas rangú hivatalnokok autójának népi változatát, de drága lesz neki ez a baleset. 

Különös baleset történt nemrég Sanghajban, ahol egy szabálytalanul közlekedő busz vitte el a képen látott autó orrát. Na nem az elkaszált orrú autó az érdekes, olyan történik itt néha, hanem a tény, hogy az a fekete limuzin az utcán jár.

Hosszú évekig volt téma Kínában, hogy illene az ország felsővezetőit rangjukhoz illő, hazai autóban furikázni. Erre megoldásként állt elő a nagy múltú Hongqi egy Toyota Crown alapjaira épített limuzinnal. Ez volt a H7, amit egy még alkalmasabb autó, a komcsi retrós beütésű L5 követett. Az L5 prototípusát már a 2008-as pekingi olimpia alatt megmutatták, majd elkészültek belőle az éles változat. Az autó Kína első saját gyártású elnöki autójának, a Hongqi CA770-nek a formavilágát idézi. Egy 408 lóerős V12-es hajtja, hossza hét méter és jól mutat az állami ünnepségeken.

A Hongqi L5
A Hongqi L5

Egy szinte ugyanilyen, de egy méterrel rövidebb változattal is készül a gyár, ez volna a H5, ami már nem csak a hivataloknak, de az állampolgároknak is elérhető lesz. Tanulmányként már megmutattak, de még a hivatalos bemutatója sem volt meg, nemhogy a forgalmazását elkezdték volna. Pedig egy ilyen tört most össze, amiért a fél ország találgatja, mégis ki jutott hozzá idő előtt. Az illetékes nem csak ezért, de az autó ára miatt is vakarhatja a fejét. A H5-ről korábban az a hír járta, hogy elképesztő drága lesz: 300 millió forintnyi jüan.