Óriásit kaszált az automata traffipax

2015.07.31. 13:43

A dán rendőrséget is meglepte, mennyire nem szabálykövetők az ország állampolgárai. Öt óra alatt 1635 gyorshajtót fogtak egy helyen egy automata traffipaxszal, a bírságok összértéke 4 millió dán korona (166 millió forint).

A helyszín egy autópálya Koppenhága és Helsingor között, ahol útmunkálatok miatt ideiglenesen ötven kilométer/órás sebességhatárt vezettek be az egyik szakaszon. Ilyen helyzetben leginkább az építőmunkások vannak kitéve nagy veszélynek, a dán rendőrség ezért is itt próbálkozott a rendszerrel. Az automata traffipax egy civil kisbuszból mért. Előnye, hogy nem állt mellette rendőr vagy rendőrautó, így gyanút sem keltett. Ennyi már elég volt a kaszáláshoz.

Bár a baleseti statisztikákból úgy tűnik, a dán autósok többnyire szabálykövetők, a kis sebességtúllépés ott sem ritka. A traffipaxot 59 kilométer/órás határra lőtték be – aki ennyivel, vagy efölött hajtott, megbüntették. A legkisebb büntetés 2500 korona (100 ezer forint) volt, a többség ezt kapta – a legnagyobb szabályszegő 110-zel ment az ötvenes szakaszon. Az automata traffipax öt órán át működött, az első órában már 402 gyorshajtót fogott, öt óra után 1635-nél lett vége. Az eredmény a dán rendőröket is meglepte. Mint mondják, ez egy szomorú országos rekord. Az akciót felkapta a dán média, figyelem felkeltő hatása lett, a bírságokat is behajtják, így már az egész országban tudják, nem kell rendőrt látni a gyorshajtási csekkhez. Közlekedésbiztonsági szempontból mindenképp hasznos akció volt. Nálunk mondjuk nem lett volna ekkora sikerük. Oké, itt nem szokatlan a civil autóba rejtett traffi, de 50-nél 59-re még bőven nem büntetnek mifelénk