Négy Porsche 959-es kelt el ebben a kereskedésben. Idén

2021.12.21. 14:28

A Porsche 959 a maga idejében sem volt tömegcikk: mindössze 337 darab készült, ebből 292 darab a polgári verzió. Mint sok, műszakilag előremutató csúcsgép, a 959 is homologizációs célból készült, a Porsche a B-csoportban tervezett indulni vele, ennek a feltétele volt 200 utcai példány legyártása. Azonban a B-csoportot azelőtt elkaszálták, hogy a Porsche indulni tudott volna. Végül nem maradt versenymúlt nélkül a 959: a Párizs-Dakar ralin is indították a típust, illetve Le Mans-i versenyre alakított verzió is készült.

A Porsche mindent beletett a fejlesztésbe: a 959 kora egyik legfejlettebb sportautója lett, nagyon igényes műszaki megoldásokkal. A motor egy 2,8 literes, ikerturbós, hathengeres bokszer, aminek a polgári verziója is 450 lóerőt tudott. A teljesítményt egy újonnan fejlesztett, PSK összkerékhajtási-rendszeren keresztül adta le az autó, ami képes volt a tapadási viszonyoknak megfelelően elosztani a nyomatékot. Kora egyik legfejlettebb rendszere volt.

Bár nem a nyers számok a legfontosabbak, egy 36 éves típus esetén azért ezek is mellbevágók: a nulla-száz 3,7 másodperc alatt van meg, a végsebesség pedig körülbelül 320 km/h. Jól mutatja, hogy mennyire elképesztően durva volt a 959 a maga korában, hiszen ezek a számok még ma is nagyon rendben lennének. Többek között az aktuális, 2021-ben is kőkeménynek számító BMW M4 adatai is hasonlóak.

Borítékolható, hogy amikor a mérnöki csúcsteljesítmény, az új korában is magas ár és az alacsony példányszám egy autóban egyesül, akkor annak az ára egyszer az eget verdesi majd. Nem meglepő, hogy a Porsche 959 esetén is így történt. Nem is olyan gyakorisággal cserélnek gazdát, mint a 3 literes TDI A6-ok.

Egy Miamiban található kereskedés idén mégis eladott négy darab 959-est és tervezik az ötödik értékesítését is. Az amerikai kereskedés a legritkább és legdrágább autók értékesítésére specializálódott: többek közt jelenleg is akad náluk több Porsche Carrera GT, Maserati MC12, sőt még a valaha készült egyik legszebb Lamborghiniből, a Miurából is van nekik készleten.

A portfólióba tökéletesen beleillik az ötödik eladó példány: a képek alapján gyönyörű, hibátlan állapotúnak tűnő csúcs-Porsche mindössze 3200 mérfölddel az órájában várja új gazdáját. A Komfort verziójú műremek valószínűleg horribilis összegért cserél majd gazdát.