Az oroszok megcsinálták: hathengeres Lada-motor

2021.12.28. 12:34

Bár a Ladánál egy időben kísérletezgettek Wankel-motorokkal, végül nem lett belőle sikersztori, így mi leginkább a soros négyhengeres blokkokat ismerjük. Ilyen volt a kereklámpás 2101-esektől kezdve a 2105-ös és 2107-es kockákon át a Samaráig mindenben. De az orosz Garage54-nél úgy gondolták, miért ne készíthetnének egy sorhatos Lada-motort?

ladasorhat

Márpedig Vladiszlav Barasenkovékat úgy ismerjük, hogy ha valamit a fejükbe vesznek, azt meg is valósítják. Fogtak hát két sima, négyhengeres Lada-motort, 2101-esekből származót, és elkezdték összeházasítani. A matek egyszerű: 4+2=6, tehát az egyiket meg kellett felezni ahhoz, hogy kijöjjön a számtan. Hogy akkor miért nem rögtön V8? Azt mondják, az nem lett volna ennyire látványos.

Egyáltalán nem tűnik egyszerűnek a feladat, hiszen önmagában még csak félsiker, hogy összepakolnak egy blokkot a hat dugattyúval, a megtoldott főtengellyel és egyebekkel. De akkor még meg kell oldani a vezérlést, valamint azt, hogy a karburátorok megfelelően lássák el üzemanyaggal a motort.

Végül szemmel láthatóan sikerrel jártak, legalábbis beindul és jár a motor, veszi a fordulatot is. Először nem ment minden henger, aztán csak elkapta a fonalat. Oké, hát nem éppen selymesen ketyegett, de nem lehet minden elsőre tökéletes. A későbbiekben a srácok még finomhangolják a műalkotást, végül autóba is építik majd. Kíváncsian várjuk.