Parkoló Parádé június 19-én: Csillogó veteránok

Érdekel

702 lóerős RAM-et gyorsult le a Rivian pickupja

2022.01.20. 16:13

Amerikában a pickupok már rég nem csak a munkáról szólnak. A sportszedánokat is megszégyenítő csúcsváltozatok pláne nem, hisz az óriási teljesítménynek legfeljebb rendes teherautókban lenne haszna. A RAM 1500 TRX-be épített 6.2-es Hemi 702 lóerejének sincs több értelme a 4 másodperc környéki 0-60 mph-ás gyorsulásnál, de úgy tűnik, a villanypickupok is továbbviszik a megalomán hagyományt: a Rivian R1T még a TRX-et is simán veri.

5

Rengeteg cég látott fantáziát az elektromos pickupok piacában, de a Rivian közülük az egyik első, ami működő, forgalmazható autókat is fel tudott mutatni. Az R1T nevű modelljük nem csak terepre is alkalmas pickupként állja meg a helyét, de négy motorja (összesen 835 lóerővel és 1224 Nm nyomatékkal) még úgy is félelmetes gyorsulást jelent, hogy az autó súlya meghaladja a 3200 kilót. Sport módban, a legalacsonyabb hasmagasságra állítva és 90 százalékos töltöttség mellett 3,65 másodperces 0-100-at produkál az R1T. A RAM könnyebb (~2900 kg), de nem annyival, hogy a versenyen felül tudjon kerekedni. 

Van bármi jelentősége az eredménynek? Nincs. Hogy a villanypickup egy Tesla Model Y-t is legyőz a videóban csak úgy mellékesen? Annak sincs. A Riviannak viszont minden ilyen videó jó reklám, amire szüksége is van, mert - részben az Amazon miatt - jóideje csökken a részvényeik értéke.