Sofőr nélkül driftel az új Toyota Supra, és ez nekünk is jó lesz

2022.02.04. 10:20

Önvezető módban, emberi beavatkozás nélkül is képes driftelni az új Toyota Supra. Az autót a Toyota Research Institute, a japán márka kutatás-fejlesztési intézete programozta, a produkcióról feltöltött videóban pedig látszik, hogy bár egy tűzálló overallba és bukósisakba bújtatott sofőr ott ül a vezetőülésben, a program elindítása után ő már nem nyúl bele a keresztben csapatásba.

Ez az egész jelenség elég érdekes, hiszen elsőre kissé felháborodottan szitkozódhatnak az autózásra nemcsak a helyváltoztatás módjaként, hanem élvezeti forrásként is tekintők. Mondván, az autóversenyzés, azon belül a drift is leginkább örömforrás azoknak, akik szenvedéllyel űzik. Akkor miért kell ezt is robotokra és számítógépekre bízni?

Van magyarázat, ugyanis az így megszerzett tapasztalatot, a tesztek eredményét a Toyota a hétköznapokban is felhasználná. Az önvezető rendszer ugyanis gyorsan és hatékonyan tud reagálni a közúton fellépő váratlan akadályokra, körülményekre. Ha például egy hirtelen kikerülésnél kitör az autó fara, vagy megcsúszik a jégen, akkor is képes korrigálni.