A gázturbinás 850-es Volvót nem láttad jönni

2022.02.10. 10:57

Legfőképpen a biztonságos karosszéria és az otthonos beltér az, ami rögtön beugrik a Volvóról, hiszen hosszú évtizedek óta ez az, amit a leginkább hangsúlyoznak. Pedig a svédek néha tudnak igazán meglepő dolgokat alkotni, melynek a végén kombival indulnak a versenypályán vagy varacskos sorhatost tesznek bele keresztben az S60-as Volvóba, de ennél messzebb is mentek már. Ebben a fehér kocka 850-es Volvóban például gázturbina van a gépháztető alatt.

Négyhengeres blokk vagy turbós öthengeres motor helyett ugyanis ebben az 1993-as autóban egy bátor, de sikertelen kísérlet van arra, hogy valami mással váltsák ki az eddig ismert hajtási képletet. Sokan már ekkor is az elektromos hajtással kísérleteztek, de a Volvónál azért felmerült egy másik ötlet is. Nem először építettek gázturbinás autót, korábban egy 1978-as Volvo 264-et építettek át.

Hibrid rendszerben gondolkoztak, melyben a gázturbina egy nagy teljesítményű generátort működtet, ami a nikkel-kadmium akkucsomagot és a villanymotort látja el árammal. A 95 lóerős 850-es ezzel a hajtással 12,5 másodperc alatt gyorsul 60 mérföld/órás sebességre (97 km/óra), a takarékoskodást még regeneratív fékezés is segíti.

Elektromos, hibrid és gázturbinás üzemmódok között választhatott volna a vezető, de két prototípus után úgy vélték, hogy a hajtás nem igazán hatékony, ezért a projektet elkaszálták. Most ezt a 2485 mérföldes tesztjárművet 62 100 euróért vette meg egy különlegességre éhező gyűjtő.

Visszapillantó

A Totalcar heti összefoglaló hírlevele

Keddenként kedveskedünk neked egy olyan cikkválogatással, amiket szerintünk mindenképp érdemes elolvasnod az előző heti term(el)ésünkből. Ráadásul szívhez szóló előszót is írunk hozzá! Iratkozz fel, hogy legyen miért várni a keddet!