Ebből az Aston Martinból nincs több

2022.02.13. 17:03

1947-ben vásárolta meg David Brown az Aston Martint, és hamarosan a korábbi négyhengeres modell helyére megérkezett a közel 110 lóerős hathengeres motorral szerelt DB2-es, majd jött a DB2/4 specifikáció két további üléssel és nagyobb teljesítménnyel. Ebből 12 balkormányos gördülő alvázat szállítottak különböző svájci és olasz karosszériaépítő cégeknek, melyek közül kettőt a Vignale kapott. Ezek közül mára csak ez az egy maradt fenn.

1954. szeptember 28-án a torinói Via Cigliano úton át szállították az LML/802 számú alvázat a Carrozzeria Alfredo Vignale-hez, ahol kézzel készült alumínium karosszériát terveztek rá a műhelytől megszokott extravagáns stílusban. Elszakadtak a hagyományos Aston Martin hűtőmaszktól is, de a fastback stílusú forma legkülönlegesebb eleme a hatalmas méretű, Perspex üvegezésű nyitható hátsó ajtó. Ezen keresztül belátni az elegáns beltérbe.

Utasterét ugyanis mindenhol bézs bőrrel kárpitozták, a csomagokat barna övek rögzítik a helyükön, nem csak kívül, de belül is rengeteg krómot használtak a karosszéria színére fújt műszerfalon. A háromküllős fakormányon túl gyönyörű műszerek vannak, mellette pedig Becker Mexico rádió.

Ebben már az erősebb, 140 lóerős 2,9 literes sorhatos motor van, melyhez kifejezetten a hosszú távú utazásokra választott differenciálmű van. A Vignale karosszériás DB2/4-est 1955. március 10-én adták át I. Baldvin belga királynak, aki apja lemondása után 21 évesen került a trónra. Ő az ‘50-es évek végén Mottershead palotasegédnek adta el az Aston Martint, majd a ‘60-as években egy James Toth nevű, a NATO-nál Párizsban szolgáló amerikai katona vásárolta meg.

Virginia államból érkezett az Aston Workshophoz az autó restaurálásra, mely elhanyagolt állapotban volt, de minden alumínium karosszériaeleme az eredeti, de már a második motor és sebességváltó jött mellé. Az egyetlen fennmaradt Vignale DB2/4 elképesztő érték és ehhez mérten az utolsó csavarig felújították az angliai Durhamben.

Visszapillantó

A Totalcar heti összefoglaló hírlevele

Keddenként kedveskedünk neked egy olyan cikkválogatással, amiket szerintünk mindenképp érdemes elolvasnod az előző heti term(el)ésünkből. Ráadásul szívhez szóló előszót is írunk hozzá! Iratkozz fel, hogy legyen miért várni a keddet!