A nagy testvér figyel - júliustól

2010.12.30. 15:58

A folyók magyarországi szakaszain a tervek szerint 2011. július 1-jétől csak adókészülékkel felszerelt nagyhajók és kompok közlekedhetnek majd. A Nemzeti Közlekedési Hatóság a jövő év első felében pályázati úton osztja ki a szaktárca és az Európai Unió támogatásával beszerzett 145 eszközt - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) szerdán az MTI-vel.

Az NFM 2011 nyarától automatikus azonosító rendszer (AIS) működtetési és használati kötelezettséget vezet be a nagyhajókra. A Nemzeti Közlekedési Hatóság a jövő év első felében pályázati úton osztja ki a szaktárca és az Európai Unió támogatásával beszerzett 145 eszközt. A kiosztható készülékekből mintegy húszat állami szervek (vízügyi és vámhatóságok, vízirendészet) kapnak. További öt hordozható egység az állandó fedélzeti eszközök meghibásodása esetén, a javítás idejére kerülhet a hajókra.
A rendszerrel felszerelt hajó tartózkodási helyét és haladási irányát a budapesti irányító központ, a katasztrófavédelem, a határrendészet, a vámhatóság, a vízügyi és környezetvédelmi szervek folyamatosan nyomon követhetik. A rendszer további adatokat is szolgáltat egyebek között a járművek üzemeltetőjéről, nyilvántartásba vételének helyéről, a szállított áru mennyiségéről. Az adókészülékkel felszerelt hajók akkor is látják és azonosítani tudják egymást, ha képük nem tűnt még fel a radaron.
Az NFM közleménye hangsúlyozza: a megbízható online tájékoztatás fokozza a hajózás biztonságát, és növeli versenyképességét. A folyami információs szolgáltatások kiszámíthatóvá és tervezhetővé teszik a vízi közlekedést és áruszállítást.
A közlemény emlékeztet: európai uniós, és az Új Széchenyi Tervben is rögzített hazai célkitűzés a hajózás részarányának növelése a közlekedési munkamegosztásban. A vízi teherfuvarozás energiahatékony, környezetkímélő és csendes. Egyetlen hajó 60-75 kamionnyi áru elszállítására képes. Az AIS készülékek a hajózásbiztonsági ellenőrzések elvégzését és az esetleges balesetek következményeinek elhárítását is gyorsabbá, egyszerűbbé teszik.