Már több mint egynapos várakozás Záhonynál

2011.02.02. 16:19 Módosítva: 2011.02.02. 16:19

Szerda délelőtt is hosszú kamionsor várakozott a Csap-Záhony közúti határátkelőhely ukrán oldalán. A teherjárművek közel 90 százaléka orosz rendszámú.

A csapi vámhivatal tájékoztatása szerint az utóbb két hétben mintegy 80 százalékkal emelkedett a határátkelőhely kamionforgalma. Az ukrán vámhatóság illetékesei ezt azzal magyarázzák, hogy a lengyel és az orosz teherfuvarozó szervezetek eddig nem tudtak megállapodni az idei tranzitszállítási kvótákról, ezért az orosz szállítmányozási vállalatok - engedély hiányában - kénytelenek jelentős kerülővel, Ukrajna területén át lebonyolítani az Oroszország és Nyugat-Európa közötti közúti szállításokat.

A csapi határátkelőhely napi 160 kamion átbocsátására képes, de - a rendkívüli helyzetre való tekintettel - az ukrán vámszervek napi 200 teherjárműre növelték az áteresztő kapacitást, de így is közel 20 órát kell várni a teherautóknak a kilépésre. Az ukrán vámhatóság illetékesei a sajtónak elmondták, hogy a helyzetben csak akkor áll be gyökeres javulás, ha az orosz és a lengyel fél megegyezik az orosz teherfuvarozók tranzitszállítási kvótájáról, s az orosz kamionok ismét használhatják a lengyelországi utakat.

Az ungvári magyar főkonzulátuson az MTI érdeklődésére elmondták, hogy tudnak a Csap-Záhony határátkelőhely ukrán oldalán kígyózó kamionsorokról, de magyar teherautósofőrök mostanáig semmilyen, a várakozással kapcsolatok kérdésben nem keresték meg a diplomáciai kirendeltséget.

Az Ungvár-Felsőnémeti ukrán-szlovák közúti határátkelőhely ukrán oldalán sokkal rosszabb a helyzet, mint Magyarország irányában. Az utóbbi napokban itt a feltorlódott kamionsor hossza elérte az öt kilométert. Egyes orosz gépkocsivezetők 48 órás várakozásról számoltak be az ungvári televízió munkatársainak, jóllehet ennek az átkelőnek - a szlovák és ukrán vámszervek múlt heti megállapodása nyomán - napi 100-ról 200 kamionra növelték az áteresztő kapacitását.

Az elmondásuk szerint 2011. január 30-a reggel óta várakozó Olekszandr Komaro (j) és Majlo Szava ukrán kamionosok burgonyát főznek járművük fülkéjében Magyarország és Ukrajna záhonyi határátkelőhelye előtt.

A hivatalos közlemények szerint változatlanul 20 óra, míg a helyszínről származó információk szerint ennek akár a többszöröse is lehet a várakozási ideje az Ukrajnába tartó kamionoknak a Záhony és Csap közötti határállomáson. A járművek több kilométer hosszúságban torlódtak fel. Magyar Vöröskereszt teát és kekszet oszt a sofőröknek, illetve mobil vécéket is kihelyeztek.