Tavasszal folytatódik a budapesti buszteszt

2011.03.11. 11:37

A legnagyobb, hazai tulajdonú autóbuszgyártó, a Kravtex Kft. és a Kühne Zrt. által alkotott cégcsoport tíz évet meghaladó buszgyártói tevékenysége újabb jelentős pillanatához érkezett, bemutatja két újonnan elkészült Citadell típusú autóbuszát, amelyeket hamarosan a BKV utazóközönsége is tesztelhet. A bemutatkozó buszok közül a Citadell 12 típusjelet viselő szóló a 900. legyártott Credo márkájú autóbusz.

A győri Kravtex Kft. és a mosonmagyaróvári Kühne Zrt. 1999 óta foglalkozik autóbuszgyártással. A kezdetben alacsony darabszámú, egyedi kivitelű autóbuszok előállításáról ismert gyártó tíz év folyamatos technológiai beruházásainak és a töretlen termékfejlesztésnek köszönhetően mára a Volán-társaságok első számú partnerévé lépett elő, s évente mintegy 120-150 darab jármű előállításával vezeti a hazai új autóbusz értékesítéseket. 2008-ban zöldmezős beruházásban, 1,5 Mrd forintos befektetéssel felépült Mosonmagyaróváron egy 11 ezer négyzetméter alapterületű, komplett autóbuszgyár, amely vázgyártó-, fényező-, és összeszerelő üzemrészekből áll. Az új gyár kapacitására is alapozva egy műszakban akár évi 500 járműegység készülhet Győrben és Mosonmagyaróváron.

2009-ben mutattuk be Citadell típusnevű, teljes hosszban alacsonypadlós 12 méteres városi szóló autóbuszunkat, amelyet kifejezetten a BKV autóbuszokra vonatkozó követelményeinek figyelembe vételével alakítottunk ki. 2010-ben ezt a járművet követte egy impozáns, közel 19 méter hosszú, extra kapacitású csuklós jármű, amelyet két héten keresztül tesztelt a BKV különböző budapesti vonalain. Az országos médiában is komoly érdeklődést kiváltó „nagy budapesti buszteszt” folytatása hamarosan következik: elkészült ugyanis két további – egy szóló és egy csuklós – Citadell, amelyek a korábban megismert buszok továbbfejlesztett változatai. 2007-óta ez lesz a hatodik és a hetedik Credo, amelyet a BKV éles forgalmi körülmények között tesztelhet.

A most bemutatkozó sárga fényezésű járművek a legkorszerűbb, környezetkímélő, az Euro-5 normánál is szigorúbb EEV emissziós szabványokat teljesítő FPT (Fiat Powertrain Technologies) dízelmotorral, valamint ZF és Allison gyártmányú automata váltókkal, ZF futóművekkel készültek. Az utastér a korábbi tesztfutások összes tapasztalatát felhasználva került kialakításra, így olyan részletekre is figyeltek a tervezők, mint a burkolatok színárnyalatainak összhangja, vagy a kiemelkedő minőségű anyagok felhasználása. Komoly szerephez jut az új buszok utasterében az üveg, amely légies, elegáns megjelenésével tovább növeli a járművek presztízsét. A külföldi főegységek beépítésének ellenére a buszok egésze több mint 65%-ban magyar termék, hisz a vázszerkezet, a teljes üvegezés, a padlózat és számos további beépülő magyar alkatrész mellett a fejlesztés és a gyártás is hazai munka eredménye.

A Kravtex cégcsoport az első Citadell autóbusznak a Citadellán 2009-ben megtartott jelképes bemutatóján egyértelműen kifejezte szándékát, hogy szerepet kíván vállalni a BKV elöregedett buszparkjának modernizálásában. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) 2010-es megalapítása óta a főváros tömegközlekedésének gondja folyamatosan napirenden van. Mára bizonyossá vált, hogy a teljesítőképességük határán lévő túlkoros járművek felújítása nem gazdaságos és nem időtálló módszer az akut probléma megoldására. Az aktuális elképzelések szerint a járműpark elodázhatatlan cseréje a magánszektor bevonásával valósítható meg. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy a BKK a buszgarázsokat bérbe adná, és a pályázaton nyertes cégektől rendelné meg az eddig a BKV által végzett szolgáltatást, s ezek a vállalkozások saját tulajdonú, nagyrészt új járművekkel végeznék az autóbuszos személyszállítást a fővárosban.

A Kravtex ezúton is jelzi, hogy akár a majdani személyszállító vállalkozások beszállítójaként, akár önállóan, szolgáltatóként is kész részt vállalni a budapesti közösségi közlekedés megújításában. Törekvésünk eredményeképp már a közeljövőben egy olyan korszerű és megbízható autóbusz-flottát vehetnének birtokba Budapest lakosai, amely méltó a magyar Fővároshoz, s amely méltó egy világváros utazóinak elvárásaihoz. Praktikus és átgondolt kialakításuknak, magával ragadó formaviláguknak köszönhetően a Credo buszok lehetnek Budapest utcaképének új irányadói.
A Credo Citadell típusú autóbuszok teljes egészében önálló, saját fejlesztőmunka eredményét testesítik meg, amely a tervezésben és a gyártásban részt vevő több mint száz magyar szakember szakértelmét és lelkesedését bizonyítja. Az autóbuszok főtervezője cégcsoportunk főkonstruktőre, Szombath Imre úr, akinek segítségére a Kühne Zrt. és a Kravtex Kft. tehetséges konstruktőrei és technológusai voltak.