Újratervezés Renault-módra

2011.04.23. 15:02

A Renault Trucks bevezeti az okostelefonokra kifejlesztett, első speciálisan teherautós GPS-alapú útvonaltervező szolgáltatását, valamint egy helymeghatározó programot a márka világhálózatába tartozó szervizpontok azonosításához. A Renault Trucks filozófiája szerint ezeknek az alkalmazásoknak csak akkor van értelme, ha hasznosak az ügyfelek és a sofőrök számára, és egyúttal megkönnyítik a társadalom szolgálatában végzett munkájukat. Ezért a Renault Trucks a konstruktőrök közül elsőként kínál speciális teherautós GPS rendszert az iPhone-on. Miután a sofőr beírta a jármű műszaki paramétereit a rendszerbe, megjelenik egy olyan útvonal, amely kizárólag a legbiztonságosabb és a jármű számára engedélyezett utakat tartalmazza. Igazi forradalom a nehéz teherjárművek világában!

Az alkalmazás egy helymeghatározóval egészül ki, amelynek segítségével a sofőr két kattintással kapcsolatba léphet a legközelebbi Renault Trucks ponttal. Hamarosan újabb, még fejlesztés alatt álló alkalmazással bővül a rendszer.

Teherautóval kóválygó, eltévedt sofőr egy ipari parkban? Gyakran rémálomba forduló kellemetlen helyzet a feleslegesen megtett kilométerek és az elpocsékolt üzemanyag miatt. Nem is beszélve arról a bosszúságról, amikor a sofőrnek szűk utcákból kell kikormányoznia a járművet. A világ első, iPhone-on elérhető nehéz teherjármű GPS rendszerrel most a Renault Trucks olyan exkluzív szolgáltatást kínál, amely forradalmasítja a közúti áruszállítást.

A személyautókhoz kifejlesztett, hagyományos GPS rendszerek hasznosak ugyan, de használatuk igen korlátozott a nagyhaszonjárművek esetében: túl szűk utcák, korlátozott hídmagasság, lehetetlen visszafordulás… A sofőröknek nemigen vált be. Ezért a Renault Trucks az ALK vállalattal együtt kifejlesztett egy kifejezetten a teherautókhoz készült GPS-t az ágazatban referenciává vált NavTeq adatbázisára építve. Ez a rendszer sajátos funkciókkal és egy különös gonddal, kifejezetten a nagyközönségnek kialakított felhasználói grafikai felülettel veszi figyelembe a közúti áruszállítás kötöttségeit.

A sofőr, vagy a flottakezelő beírhatja a programba a teherautó műszaki adatait (hosszúság, szélesség, magasság, össztömeg, tengelyenkénti terhelés stb.), a rakományra vonatkozó adatokat és besorolásokat (pl. veszélyes anyagok esetében), valamint az előnyben részesített utakat (autópálya, országút, az adott utakon engedélyezett maximális sebesség, stb.), majd a program a beírt paraméterek alapján a legbiztonságosabb és legrövidebb útvonalat ajánlja az összes európai út vonatkozásában, figyelembe véve a kötöttségeket.

A kiadott útvonalterv elkerüli például a túl alacsony hidakat, a túl szűk utakat, vagy azokat, amelyeken nem lehet közlekedni az adott járművel vagy áruval. A program teljes hosszában jelzi az elkerülendő útvonalakat is. E program abban is segíti a sofőrt vezetés közben, hogy jelöli a különösen veszélyes útszakaszokat, a domborzati viszonyokat, valamint azokat a helyeket, ahol oldalszélre lehet számítani. Ezek a funkciók biztonságosabb és gazdaságosabb vezetést eredményeznek. Fizetős szolgáltatásként a sofőr hozzáférhet a közlekedési információkhoz, és azok ismeretében módosíthatja az útvonalat, ha szükséges. Az alkalmazás azt is lehetővé teszi, hogy a sofőr mindvégig megjelenítse a számára fontos POI pontokat (hasznos helyeket), például a benzinkutakat, vagy a Renault Trucks márkaszervizeket. A Renault Trucks speciális teherautó GPS rendszere jelenleg az Apple honlapjáról tölthető le, de hamarosan az Androidon is hozzáférhető lesz. Az alkalmazás egész Európában, 16 nyelven (francia, angol, német, spanyol, portugál, olasz, cseh, lengyel, holland, dán, svéd, norvég, finn, orosz, görög és török) igénybe vehető 149,99 euróért: innen tölthető le.

Ezzel párhuzamosan a Renault Trucks térítésmentesen kínálja a Renault Trucks Hálózat alkalmazást, amellyel a sofőrök bárhol a világon megtalálhatják a legközelebbi Renault Trucks szolgáltatási pontot és a különböző szolgáltatásokat (értékesítés, karbantartás, javítás, Fast&Pro, 24/24 stb.). A sofőr a márkakereskedés helyzetének meghatározása után egyetlen kattintással felveheti a kapcsolatot a Renault Trucks képviselettel, illetve ellátogathat a honlapjára, majd megjelenítheti az oda vezető legrövidebb útvonalat. A francia és angol nyelvű alkalmazásban megtalálható a mintegy 100 országban elhelyezkedő több mint 1500 Renault Trucks szervizpont.

Az iPhone-on már most is elérhető, és nemsokára az Androidon is megjelenő új alkalmazások új távlatokat nyitnak meg az ügyfelek, a flottakezelők és a kamionsofőrök előtt.

Azzal, hogy mindennapi feladataik teljesítése során hasznos eszközöket kíván nyújtani számukra, a Renault Trucks a sofőrök és a flottakezelők szolgálatába állítja az új technikákat és ezzel konkrét segítséget nyújt mindennapi munkavégzésükhöz. Az új technikák csökkentik többek között a balesetveszélyt és segítenek a közlekedési dugók elkerülésében. Ezzel hozzájárulnak az ésszerűbb, biztonságosabb és környezettudatosabb közúti áruszállítás megteremtéséhez. Végső soron mindez az egész társadalom javát szolgálja. Több alkalmazás még fejlesztés alatt áll, megjelenésük az év folyamán várható. A fuvarozási szakma felhasználóinak szánt alkalmazások célja a mindennapi munkavégzés megkönnyítése.