Francia katonai terepjáró, civileknek

2012.01.16. 18:16

A katonai célra kifejlesztett járművek egy része soha nem jut el a polgári alkalmazhatóságig, csak a hadseregben és egyéb rendvédelmi szerveknél lehet vele összefutni. Eddig ilyen volt a Renault Trucks Sherpa Light nevű gépe is, amelyet harci alkalmazásra fejlesztettek ki a Hummer francia megfelelőjeként. A Sherpa azonban mostantól polgári változatban is elérhetővé válik, méghozzá rögtön három kivitelben.

Az óriási terepjáró, amely a gyártó szerint is félúton helyezkedik el a terepjárók és a teherautók közt, rögtön három változatban érkezik. Ami közös bennük, az a műszaki alap: ugyanaz az MD5 jelzésű Euro5 besorolású, négyhengeres, 4,8 literes, 215 lóerős turbódízel motor dolgozik mindben, a maga 800 Nm-es csúcsnyomatékával. Az alváz is azonos, komoly eltérések csak a felépítményben vannak. A Scout kivitel négyszemélyes, és szinte egy az egyben megfelel a katonai felderítő változatnak. Páncélzat nélkül kínálják, így ez a legkönnyebb kivitel – 7,9 tonnás össztömeggel – a gyártó szerint ideális vadászoknak, extrém sportolóknak, úttalan utakon ralizóknak. Teljesen más célra kínálják a 9,8 tonnás, hatszemélyes Station Wagont: a gigantikus doboz, azon kívül, hogy lényegében nincs terep, ahol ne boldogulna, páncélvédelmet is nyújt – ezt fontos személyek szállítására találták ki, polgárháborús zónákon való áthaladásra, vagy egyszerűen csak paranoia ellen. A harmadik kivitel, a Sherpa Carrier a legsokoldalúbban használható a három változat közül: ezt felépítmény nélkül is kínálják. Lényegében komoly terepjáró képességű könnyű teherautó, amelyre 3,8 tonnányi bármi felszerelhető a fülke mögé a betonkeverőtől a hűtőkonténeren keresztül a radarállomásig.

A Sherpa a civil bevezetést megelőzően két éve már teljesített egy Dakar ralit, és egy 30 ezer kilométeres sarkkörtől sarkkörig tartó expedíciót is teljesítettek vele. A robusztus, összkerék-hajtású terepjárókat ekspsirvab Oroszországban, a Közel-Keleten és Afrikában próbálják majd eladni, de nem kizárt, hogy Európában is hozzá lehet majd jutni a Renault Truck hálózatán keresztül.