Az útdíj buktatta le a tolvajt

2012.06.06. 13:27

A lengyel és a cseh rendőrség, valamint a Scania Csehország együttműködésének köszönhetően sikerült elfogni egy tolvajt, aki eltulajdonította egy csehországi ügyfél Scania R420 vontatóját.  Az igazságszolgáltatást ezúttal a Scania flottakezelési rendszere is támogatta.

A cseh, valamint a lengyel rendőrség kapcsolatba lépett a Scania csehországi képviseletével és a vállalat segítségét kérte egy ellopott jármű megtalálásában. A járműben már elérhető volt a Scania flottakezelési rendszer C 200 egysége, így a vállalat a rendőrség részére létrehozott egy speciális ügyfélkódot, amelyen keresztül nyomon követhették a kamion mozgását és helyzetét. A tolvajok megpróbálták megrongálni a rendszer egyik, a kamionban található egységét, viszont szerencsére nem jártak teljes sikerrel. Az adattovábbítás továbbra is működött a jármű és a központ között, habár a rendszer már nem tudott pontos adatot adni a jármű helyzetét illetően, csak egyéb – például a sebességre vonatkozó – információkat közölt. A rendőrségnek azonban a részinformációk, illetve az úthasználati díjak fizetéséről szóló visszaigazolások elegendőnek bizonyultak ahhoz, hogy megtalálják a kamiont.

Az összefogásnak köszönhetően a tolvajt és a kamiont a jármű eltulajdonítása után kevesebb mint három nappal fogták el.

A Scania büszke rá, hogy az eredetileg a járművek üzemeltetési hatékonyságának növelése érdekében létrehozott rendszer olyan különleges helyzetben nyújtott segítséget a rendőrségnek, mint egy járműlopás.

A C 200 flottakezelési rendszer

A Scania Flottakezelés egy olyan rendszer, amelynek segítségével a tulajdonos információhoz juthat a járművek üzemeltetési adatainak alakulásáról. A rendszer több mint 40 különféle adatot kezel, így például többek között információt nyújt az átlagfogyasztásról, a jármű sebességéről, a járművezető vezetési stílusáról, a jármű pillanatnyi helyzetéről, valamint számos egyéb technikai paraméterről. Mindezeket az adatokat az ügyfél egy meghatározott webportálon, saját azonosító és belépési kódját használva tudja megnézni. A rendszer központi egysége minden új Scaniába beépítésre kerül.