Tesztelje ön is - kínai villanybusz Budapesten

2012.07.09. 17:24

A napokban megkezdi a Budapesti Közlekedési Központ és a BKV Zrt. egy teljesen elektromos hajtású autóbusz többhetes magyarországi tesztelését. Az eBUS-12 egy kínai gyártó, a BYD terméke, a legkorszerűbb akkumulátoros hajtásnak köszönhetően egy feltöltéssel akár 250 kilométer megtételére is képes, a végsebessége pedig eléri az óránként 70 kilométert. A villamos hajtású jármű közlekedése során károsanyagot nem bocsát ki, emiatt a jövő városi buszközlekedésének ideális eszköze lehet. Újdonság, hogy az elektromos busz 12 méter hosszú, míg az eddigi, a piacon lévő akkumulátoros buszok zömében a kisebb méretű kategóriába tartoztak.

A BYD gyártmányú eBUS-12 busz a Törökbálinti Önkormányzat anyagi támogatásával érkezett Budapestre, a kínai Sencsen városában már 500 darab közlekedik belőle. Amellett, hogy rendkívül környezetkímélő, energiahatékonysága is kiváló: az áramot előállító erőművek veszteségét is figyelembe véve fele annyi energiát fogyaszt, mint egy hasonló méretű dízel busz, az akkumulátorok teljes feltöltéséhez pedig mindössze 4 órára van szükség, sőt hatékony energiafelhasználását áram-visszatápláló fékrendszere is segíti. A 12 méter hosszú járművön 25 ülő- és 55 állóhely található, tehát nagyjából ugyanannyi utast tud szállítani, mint a fővárosban most közlekedő szóló autóbuszok.

Július 11-étől, szerdától kezdődően a dél-budai térségben és a belvárosban, terveink szerint a 26-os, a 88-as, a 102-es, a 105-ös, a 112-es, a 172E, a 178-as és a 240E jelzésű autóbuszok vonalain teszteljük a járművet, és várhatóan július 28-áig szállít majd utasokat a fővárosban. A részletes menetrendet a teszt megkezdésekor honlapunkon tesszük közzé.

A járművel kapcsolatban szerzett tapasztalataikat meg is oszthatják velünk: ügyfélszolgálati munkatársaink várják hívásukat a 06-1-258-4636-os telefonszámon. Ha szívesebben írnának e-mailt, visszajelzésüket a bkk@bkk.hu e-mail címre küldhetik.

Kérjük, hogy véleményük kialakítása során figyeljék meg az utasülések számát, elhelyezkedését, az ülések közötti folyosó méretét, a kapaszkodók mennyiségét, a kapaszkodási lehetőségeket, de fontos szempont lehet az utazás során tapasztalt komfortérzet, az utastájékoztatás minősége, valamint a jármű megjelenése, esztétikuma is.

A tesztautóbusz menetrendje és részletesebb műszaki paraméterei, valamint a róla készült fotók hamarosan elérhetők lesznek a www.bkv.hu oldal BKV-zó menüpontja alatt a Járműtesztekre kattintva.

A BKK és a BKV számára is hasznos lehetőség, hogy egy olyan autóbuszról szerezhet közvetlen üzemeltetési tapasztalatokat, amely teljesen elektromos meghajtású. Az autóbuszon való utazás – mint minden autóbuszteszt ideje alatt – most is ingyenes.

Budapest, 2012. július 9.

Budapesti Közlekedési Központ

BKV Zrt.