Bemutatták a világ leghosszabb buszát

2012.08.22. 15:53

A német Fraunhofer intézet megépítette minden buszsofőr rémálmát: a 30 méter hosszú, két csuklós Autotram Extra Grandot. A gigantikus autóbusszal a villamos és a normál buszok közötti hézagot töltenék ki.

Az öttengelyes szörnyetegben akár 256 utas is elfér, ami elég tekintélyes mennyiség, valóban képes kiváltani egy rövidebb villamost. És mivel kötött pálya sem kell neki, csak egy méretes buszsáv, zsúfolt városokban nem tűnik rossz alternatívának. A Fraunhofer saját állítása szerint ugyan Ázsiának és Dél-Amerikának fejlesztette ki az Autotramot, de Isztambulban például hasonló méretű buszok közlekednek egy fizikailag elkülönített úttesten, és a koncepció remekül működik.

Bár elsősorban a méreteivel tromfol az Extra Grand, a technikája is érdekes. Az öt tengely közül négy kormányzott - az intelligens rendszerrel azt ígérik a tervezők, hogy ugyanakkora helyen befordul, mint egy normál, 12 méteres busz. Hibrid hajtáslánca nyolc kilométer tisztán elektromos üzemre képes, utána egy hagyományos dízelmotor hajtja - nyilván nem a nullemisszióval megtehető kilométerek száma, hanem a fékezési energia visszanyerése az óriási előny ennél a rendszernél.

Hogy a valóságban mennyire válik be a dupla csuklós óriáshernyó, idővel fog csak kiderülni, egyelőre Drezdában terveznek egy néhány hetes próbaüzemet.