Csúfosan megbukott a kamionosok akciója

2013.10.12. 08:36

Kínos bukás lett az a demonstráció, amelyen a szervezők várakozásait meghazudtolva, a tízezer helyett mindössze harminc kamion jelent meg pénteken a Washingtont körbefogó autópálya-gyűrűn.

A háromnaposra és háromsávosra tervezett forgalomlassító megmozdulás célja az lett volna, hogy a részvevők tiltakozzanak a magas üzemanyagárak, valamint a műszaki és a környezetvédelmi előírások szigorítása miatt, és hogy felhívják a figyelmet a szövetségi kormányzat és a törvényhozás tagjainak állítólagos alkotmánysértéseire, korruptságára és be nem tartott ígéreteire.

Az akció szervezői követelték, hogy Barack Obama mondjon le, a kongresszus ne szavazza meg az adósságplafon megemelését, a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) pedig hagyjon fel az amerikaiak kommunikációjára vonatkozó adatok megfigyelésével.

Az esemény súlyát mutatja, hogy egyik csúcsmomentuma az volt, amikor a virginiai rendőrök a reggeli órákban felszólítottak négy, egymás mellett huszonöt kilométeres óránkénti sebességgel haladó kamionost, hogy ne akadályozzák a forgalmat. A tüntetők fellobogózott teherautói azóta tartják a forgalom ütemét.

A The Washington Examiner című hetilap szerint kamionosok már 2007-ben is próbálkoztak egy hasonló akcióval, és akkor sem okoztak akkora fennakadást, mint amilyentől az amerikai főváros környékén élők tartottak. Akkor a teherautó-sofőrök az illegális bevándorlás és a mexikói konkurencia miatt tiltakoztak.