Tovább zabál a Volkswagen

2014.02.25. 17:44

A Volkswagen csoport nem hagyja abba a terjeszkedést: ezúttal a Scania teljes bekebelezése a cél. Épp ezért ajánlatot tettek a vállalat maradék 54%-ra, méghozzá a piaci ár bő másfélszereséért.

A VW már 2008 közepe óta birtokolja a szavazati jogok 70, és a részvények 45%-át a Scaniában, de most a kisebbségi tulajdonosoktól is megpróbálnának megszabadulni. Az időzítés nem épp a legjobb – a Scaniának most egész jól megy, így a részvények sem olcsók, ráadásul a Volkswagen csoport nagyvonalúan 57%-kal magasabb árat kínál, mint a részvények aktuális árfolyama. Ennek ellenére is jó üzletet csinálhatnak, és nem csak azért, mert a Scania gyorsan behozná a bele fektetett összeget. A Scania kizárólagos tulajdonosaként elkezdhetnék a szorosabb integrációt a svéd teherautó-gyártó és az MAN között, amelyben szintén 75%-os tulajdonos a VW csoport. A fejlesztés és gyártás ésszerűsítése pedig már középtávon növelheti mindkét márka versenyképességét.

A Volkswagen csoport láthatóan a haszonjárművek piacán is igyekszik hasonlóan komoly szereplővé válni, mint amilyen a személyautó-gyártók között – mindezt úgy, hogy 2000 előtt alig volt valami érdekeltségük a teherautó-gyártásban. A Scania és az MAN révén azonban már most hasonló súlyú szereplőnek számít, mint a Mercedes vagy a Volvo.