Az 50-nel ütköző golfkocsinál kevés rémisztőbbet látsz ma

2023.01.06. 16:30

Egy 8 éves videó került ismét rivaldafénybe, amiben az látszik, hogy az Euro-NCAP töréstesztnek vet alá egy golfkocsit. Nem lennénk szerencsétlen tesztbábu helyében, ugyanis az eredmény rettenetes. Mivel a Club Car Villager típusú golfkocsi nem rendelkezik semmilyen modern biztonság berendezéssel - nem is kell neki - , a benne ülő sofőr egy igazi balesetben rendkívül súlyos, potenciálisan halálos sérüléseket szenvedne egy baleset során.

Forrás: Euro-NCAP
Forrás: Euro-NCAP

A tesztben némileg csalás, hogy körülbelül 50 km/órával ütköztették a golfkocsit, amennyivel nyilvánvalóan képtelen haladni önerőből, feltéve hogy gyári állapotban van. Ettől függetlenül természetesen nulla csillagot kapott, hiszen szinte semmilyen módon nem védi a benne utazókat.

Ez a teszt lehetne szimplán poén is az Euro-NCAP részéről, de ebben az esetben nem erről van szó. Az Egyesült Államokban sokan használnak ilyen golfkocsikat mindennapi szaladgálósnak, és sok helyen részt is vehetnek a normál közúti forgalomban. Ez azt jelenti, hogy a zárt kasznival, illetve passzív és aktív biztonsági rendszerekkel felszerelt autókkal közlekednek egy helyen, így aztán nem árt felhívni a golfkocsikkal közlekedők figyelmét arra, hogy egy esetleges ütközésnél mekkora veszélyben vannak.

Forrás: Euro-NCAP