Fogalmad sincs, hogy milyen gyors a NASCAR közelről

2023.01.24. 10:00

Európai szemmel a NASCAR-ral kapcsolatban mindig az szokott lenni az elsődleges kritika, hogy mi abban a pláne, hogy egy ovális pályán megy valaki körbe-körbe. Egyszerűnek tűnik, hiszen egy pilótának az egész szezonban nem kell annyit forgatnia a kormányt, mint egy F1-es versenyzőnek egy kör alatt.

Forrás: Michał Łobodziński
Forrás: Michał Łobodziński

A valóság azonban az, hogy ott úgy kell ledarálni több száz kört a durván megdöntött pályán, hogy közben szinte végig centikre vannak a többiek. Elképesztően precíznek kell lenni ahhoz, hogy ez hosszabb távon ne vezessen állandóan tömegbalesethez, hiszen a tempó is brutális. Csak hát a külső, távoli felvételeken nem látszik igazán, hogy mennyire szürreálisan durva tempót tartanak órákon át ezekkel az autókkal.

A közelmúltban átküldtek nekem egy régebbi videót – amihez hasonlóból egyébként rengeteget találni a Youtube-on –, amin tökéletesen látszik, hogy mennyire beteg dolog az, amikor egy mezőny 300 km/h-nál gyorsabban finoman elhalad a nézők előtt, pár centire a faltól és pár centire egymástól.

A videón még az is látszik, hogy a sok, 300 fölötti tempóval elhaladó autó olyan brutális légmozgást csinál, amire láthatóan többen nincsenek felkészülve. Például a gyanútlanul videózó hölgy, akit láthatóan meglep, hogy mekkora az autók szele. Végül állva marad mindenki, de a hölgy napszemüvegét lazán elfújta a mezőny. Ugye, hogy kicsit más ebből a szögből nézve, mint távolról?