Itt vannak a hét videóra vett előzései

2023.02.11. 11:07

A KRESZ értelmében az úttesten azonos irányban haladó jármű melletti elhaladást nevezzük előzésnek. Kockázatos manőver, amit számtalan szabály köt. Az egyik ilyen, hogy 7500 kilogrammot meghaladó járművel azonos irányú forgalom számára két forgalmi sávval rendelkező autópályán és autóúton reggel 6 és este 22 óra között tilos.

A rendőrség által közzétett videó tanúsága szerint ezt sokan nem tartották be február 9-én az M5-ös autópálya Bács-Kiskun vármegyei szakaszán. Az ekkor kiszűrt 6 sofőrt összesen 100 ezer forintra bírságolták. Rajtuk kívül egy teherautó vezetőjét azért büntették meg 20 ezer forintra, mert nem használta a biztonsági övet.

A nap előzését azonban Ajka környékén lőtték. A sötétszürke 6-os Mazdával egy két teherautóból és egy buszból álló sort egyszerre próbált meg átugrani a sofőr, dupla záróvonalon keresztül.

Ő idő helyett vaskos csekket nyert. Ugyanekkor intézkedtek a rendőrök kézből mobiltelefonozás, lejárt műszaki vizsga, gyermekbiztonsági rendszer használatának elmulasztásáért, valamint felléptek 48 sofőrrel szemben, akik nem használták a biztonsági övet.